Dlaczego kotlety schabowe stają się twarde po usmażeniu? Prawdopodobnie nie przestrzegasz jednej zasady
Czy kotlety schabowe są twarde po usmażeniu? Mamy skuteczną radę na to. Mięso stanie się kruche i delikatne, jeśli zostanie wcześniej zamarynowane przed wrzuceniem na patelnię. Wszyscy domownicy od razu zauważą różnicę.
Już nigdy nie będziesz smażyć twardych kotletów schabowych
Kotlety schabowe są tradycyjnym daniem polskiej kuchni, które często przygotowuje się w wielu domach. Niestety, wielu ludzi ma problem z tym, że po usmażeniu mięso jest twarde i mało smaczne. Powodem tego jest pomijanie ważnego kroku.
Przygotowanie doskonałych kotletów mielonych to nie tylko kwestia rozbicia i posolenia. Mięso również wymaga odpowiedniej marynaty. Dzięki dłuższemu leżakowaniu w niej stanie się nie tylko delikatne, ale także znacznie smaczniejsze. Spróbuj tego triku raz, a już nigdy nie będziesz robić kotletów schabowych w inny sposób.
Inteligentny pomysł na delikatne kotlety schabowe
Niektórzy kucharze nie przykładają odpowiedniej uwagi do kotletów schabowych. Po rozklepaniu przyprawiają je solą, pieprzem i wrzucają na patelnię. Takie mięso nie będzie soczyste i delikatne. Brakuje mu składnika, który umożliwiłby jego rozdrobnienie.
Przed smażeniem kotlety schabowe powinny być zamarynowane. Najlepiej użyć składnika o delikatnie kwaśnym smaku, takiego jak kefir lub musztarda. Do tego można dodać ulubioną mieszankę przypraw.
Dodanie kwasnego składnika do marynaty zmieni strukturę mięsa, co sprawi, że będzie bardziej miękkie. Kotlety powinny być marynowane w takiej mieszance przez co najmniej 2-3 godziny przed smażeniem na patelni. Najlepiej jednak zostawić je w marynacie przez całą noc.
Jakie inne informacje warto znać na temat smażenia kotletów schabowych?
Przygotowanie mięsa to nie tylko marynowanie. Najpierw należy równomiernie rozbić kotlety schabowe z obu stron. Najlepiej, jeśli są one cienkie, co skróci czas obróbki termicznej. To znacznie wpłynie na ich miękkość i soczystość.
Po przyprawieniu, mięso musi być odpowiednio odsączone. Do tego celu doskonale nadaje się kuchenny papierowy ręcznik. Dzięki temu zabiegowi panierka nie będzie odpadać od usmażonych kotletów schabowych. Taka niechciana sytuacja może zepsuć nawet najsmaczniejszy kotlet.
Najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów schabowych jest smalec wieprzowy, ale jeśli nie lubisz jego smaku, możesz użyć również oleju rzepakowego. Mięso należy wkładać na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu, aby nie przypaliło się z zewnątrz, a w środku zdążyło się całkowicie usmażyć. Sprawdź, jak łatwo przygotować schabowego na cały talerz. Taka marynata do mięsa to prawdziwy hit kulinarny.
Złote promocje na smakowite produkty
Często warto szukać inspiracji na przepisy w gazetkach promocyjnych różnych sklepów. Można tam znaleźć nie tylko atrakcyjne ceny na produkty, ale również pomysły na to, co można z nich przygotować. Przypomnijmy, że idealne kotlety schabowe zaczynają się od zakupu dobrego mięsa, więc warto korzystać z takich okazji.
