Jak robić zdrowe zakupy?

Najlepszym sposobem na to, aby żyć zdrowo czy też pozbyć się nadmiernej ilości kilogramów jest zmiana nawyków żywieniowych i to na długo, a najlepiej na zawsze. Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać, powinieneś wiedzieć, jak kupować produkty spożywcze z głową. W jaki sposób robić zakupy, aby zdrowo się odżywiać i pozbyć się nadwagi?

Zdrowe zakupy = mądre zakupy

Sposób Twojego odżywiania się zależy przecież od tego, jakie produkty wybierzesz w sklepie czy na targu. Ty decydujesz nie tylko za siebie, ale podejmujesz tę decyzję także za swoje dzieci i innych członków Twojej rodziny. Od Twoich decyzji zakupowych będzie zależało to, czy Twoja rodzina i Ty sama będziecie jeść produkty, które zawierają tylko „puste kalorie” czy produkty, które są bogate w składniki odżywcze. Podpowiadamy w jaki sposób robić zakupy, aby były one zgodne z zasadami zdrowego żywienia i jakie produkty mięsne, zbożowe i nabiałowe oraz cukiernicze, warzywa i owoce koniecznie powinny trafić do Twojego koszyka ze zdrowymi zakupami.

Zdrowe produkty zbożowe

To przede wszystkim te, które są jak najmniej rozdrobnione. Najzdrowsze jest pieczywo pełnoziarniste, chrupkie żytnie, żytnie, pumpernikiel oraz wafle ryżowe bez dodatku soli. Produkty polecane do przygotowania zdrowego śniadania to: płatki pszenne, owsiane, jęczmienne, kukurydziane (ale bez cukru i czekoladowej polewy), otręby z pszenicy i owsa. Inne produkty, które warto włożyć do koszyka to: brązowy/czerwony/ dziki ryż, makarony z żytniej mąki, kasze: gryczana, jaglana, jęczmienna.

W małych ilościach kupuj:

Pieczywo: razowe i pełnoziarniste, słonecznikowe, sojowe, graham oraz bułki i chleb z dodatkiem ziaren zbóż. Unikaj produktów śniadaniowych takich musli z dodatkiem rodzynek, orzechów i suszonych owoców. Inne: kupuj w mniejszych ilościach pełnoziarniste i razowe makarony oraz biały ryż basmati. 

Tego staraj się kupować jak najmniej:

Pieczywo: białe pieczywo pszenne;Produkty na śniadanie: ogranicz kupowanie cynamonowych, miodowych i czekoladowych płatków.

Zdrowe warzywa

Cenne są w szczególności:

Warzywa liściaste, które są bogate w beta-karoten: sałata lodowa i głowiasta, szpinak, roszponka, rukola, boćwina, cykoria.

Warzywa korzeniowe (także są źródłem beta-karotenu): marchew, burak, seler, pietruszka.

Warzywa kapustne (są źródłem witaminy C): kalafior, brukselka, kalarepa, brokuł, kapusty: biała, czerwona, pekińska, włoska. Warzywa psiankowate (źródło witaminy C): papryka (zawiera także beta-karoten), młode ziemniaki (potas), pomidory.

Warzywa cebulowe: cebula, czosnek, por, szczypiorek (źródło witaminy C i beta-karotenu).Warzywa dyniowate: cukinia, dynia (źródło beta-karotenu), ogórek.

Rzepowate: rzepa, biała i czarna rzodkiew, rzodkiewka.Kupują także bogatą w witaminę C natkę pietruszki oraz w mniejszych ilościach późne ziemniaki, bób, soczewicę, groch, groszek, fasolę, soję, kukurydzę.

Sięgaj po kiszone ogórki i kapustę, unikaj warzywnych pikli, do których dodawany jest ocet. Unikaj także sałatek warzywnych z dodatkiem majonezu. Wiele z tych produktów możesz upolować w promocyjnych cenach sieci Polomarket.