Robimy smoothie: co kupić mikser stojący czy blender?

Bardzo szerokie zastosowanie w kuchni ma zarówno blender jak i mikser stojący. Oba ułatwiają przygotowanie zup-kremów, deserów, ciast, koktajli i mnóstwa jeszcze innych potraw. Na zakup obu tych sprzętów może sobie jednak pozwolić niewiele osób. Jedni mają kuchnię o małym metrażu, w której brakuje miejsca do przechowywania zarówno blendera jak i miksera stojącego. Dla innych kupno obu sprzętów jest zbyt dużym wydatkiem.

Oba te urządzenia mają różne możliwości. Jeśli więc szukamy takiego, który będzie najlepiej odpowiadał naszym potrzebom, powinniśmy porównać możliwości obu.  Zobaczmy, które urządzenie sprawdzi się najlepiej, gdy w planach mamy przyrządzanie zdrowych posiłków, w tym przede wszystkim smoothie. 

Jakie są różnice między blenderem a mikserem stojącym?

Blender jest urządzeniem, którym rozdrobnimy produkty i zmiksujemy je na aksamitny krem. Do wybory mamy blendery ręczne i kielichowe. Niektóre z modeli blenderów mają wymienne końcówki, dzięki temu można ich użyć na przykład do ubicia piany z białek. Mikser z misą wykorzystujemy przede wszystkim do mieszania i miksowania. Wybór modeli tych urządzeń jest bardzo duży, Znajdziemy wśród nich również takie z wymiennymi końcówkami. Z reguły producenci dołączają haki, którymi można wyrobić ciasto.

Są również modele mikserów z końcówką do miksowania. Końcówkę blendera wystarczy dopiąć do obudowy, zasada użytkowania jest taka sama jak zwykłego ręcznego blendera. Oba typy tych urządzeń mają szerokie możliwości wykorzystania, jeśli jednak zamierzamy przede wszystkim przyrządzać kremowe zupy, owocowe koktajle i smoothie, to powinniśmy zainwestować w zakup blendera. Rodzaje blenderów. Który kupić?W sklepach dostępne są blendery różnych typów. Wśród nich wyróżnić możemy poręczne, małe blendery ręczne. Z reguły składają się one z jednostki i odłączanej końcówki.

Są jednak i takie, do których producent dołączył dodatkowe akcesoria. Blender ręczny może być używany z dowolnie garnkiem pojemnikiem, miską. Ma niewielkie rozmiary, zajmuje w kuchni bardzo mało miejsca. Plusem jest także atrakcyjna cena oraz to, że jego możliwości nie są ograniczone pojemnością kielicha. To od nas zależy, jaką pojemność będzie miał pojemnik, w którym będziemy przygotowywać na przykład koktajl. Blender kielichowy to model stojący. Jest urządzeniem, które ma więcej możliwości. Kielich, który jest ważnym elementem tego typu blendera ma ograniczoną pojemność.

W zależności od modelu blenderem kielichowym nie tylko rozdrobnimy żywność. Dzięki wymiennym końcówkom można go użyć także do ubijania piany, przecierania warzyw i owoców. Moc blenderów kielichowych jest znacznie większa niż ręcznych, z efekcie można ich użyć do rozdrabniania i przecierania twardych produktów: orzechów, czekolady, surowych warzyw. W niektórych modelach można rozdrabniać także kostki lodu.

Ciekawym wariantem stacjonarnego urządzenia jest blender z bidonem. Do tego modelu dołączany jest pojemnik, który bardzo przypomina butelkę. Bidon służy do miksowania, jest zdejmowany, można przyrządzone w nim smoothie zabrać ze sobą.