Kupujemy kawę do ekspresu

Zanim kupimy dla siebie kawę, która najlepiej nam odpowiada musimy pamiętać o tym, jak ją przyrządzimy. Kawy, które dostępne są w sklepach różnią się między sobą ceną, wielkością ziaren, sposobem w jaki były one wypalane, proporcją poszczególnych odmian, z których dana mieszanka kawy powstała. Wszystkie te czynniki mają ogromny wpływ na smak przyrządzonej przez nas kawy.

Wybieramy kawę do ekspresu ciśnieniowego 

Kawa, którą będziemy parzyć w ekspresie ciśnieniowym jest wypalana w innym sposób niż ta, którą parzymy zalewając ją po prostu w szklance wrzącą wodą czy ta parzona w ekspresie przelewowym. Najczęściej te ostatnie kawy wypalane są w wysokiej temperaturze, proces wypalania trwa bardzo krótko. Kawa wypalana jest w piecach, w których wykorzystany został obieg gorącego powietrza. Kawy, które przeznaczone są do parzenia w ekspresach przelewowych oraz do innych metod parzenia wyróżniają się stosunkowo jasnym wypałem. Ich smak jest więc delikatny. Przeważają w nuty smakowe, które są typowe dla danego rodzaju ziaren. Mieszanki, które powstają z myślą o parzeniu w ekspresach ciśnieniowych są wypalane dłużej. W piecu utrzymywana jest temperatura około 230 stopni. Ziarna różnią się kolorem, po zaparzeniu kawa ma też inny smak. Przed zakupem kawy warto wiedzieć, co wpływa na jej jakość i smak. Warto też poznać różnice między arabiką i robustą.

Świeżość i jakość kawy

W bardzo dużym stopniu na smak zaparzonej kawy wpływa świeżość i jakość użytej kawy. Nie możemy zapomnieć, że aromat kawy i jej walory smakowe po pewnym czasie ulotnią się nawet z najbardziej szczelnego opakowania. Dlatego też na zakupach zawsze zwracajmy uwagę na podaną przez producenta datę jej wypalenia. Większość producentów kawowych mieszanek podaje na opakowaniu zarówno datę palenia jak i datę przydatności do spożycia. Najczęściej ta druga data to dwa lata od daty, w której kawa została wypalona. Zdarzają się jednak kawy zarówno z krótszym jak i z dłuższym terminem przydatności. Data wypalenia jest wyjątkowo ważna – kupujmy kawę, która jest możliwie jak najświeższa. Od daty wypalenie do jej zakupy nie powinno minąć więcej jak kilka miesięcy. Na jakość kawy wpływa sposób w jaki była uprawiana, region uprawy, sposoby obróbki ziaren, metody selekcji oraz sam gatunek kawy. Najbardziej szlachetnym gatunkiem kawy jest arabika. Jest ona uprawiana w wielu krajach. W wielu z nich dostępne są odmiany, które są typowe tylko dla danego regionu. Odmian arabiki jest dzisiaj mnóstwo, każda odmiana wyróżnia się odrębnym smakiem i aromatem. Wszystkie kakaowce są bardzo trudne w uprawie, arabika należy do odmian wyjątkowo delikatnych. Najlepiej uprawy udają się regionach międzyzwrotnikowych położonych na wysokości ponad 1000 metrów nad poziomem morza. Odmiany kawy, które uprawiane były na położonych w górach plantacjach wielu smakoszy ceni najbardziej. Do mieszanek kaw wykorzystuje się mieszając ze sobą w różnych proporcjach ziarna różnych gatunków arabiki lub poprzez zmieszanie ziaren arabiki i robusty.