Na co zwracać uwagę kupując ekologiczne produkty?
Na jakość naszego życia wpływa wiele czynników. Istotne jest to jemy, czego używamy w domu, to jakie ubrania na siebie zakładamy. Od pewnego już czasu na rynku pojawia się coraz więcej produktów na opakowaniach, których znajdują się napisy „organic”, „bio” czy „eko”. Zobaczmy, co powinniśmy na terma tych produktów wiedzieć, aby kupować tylko te, które rzeczywiście są wartościowe.
Jaki produkt zasługuje na miano ekologicznego?
Standardy dla produktów, które oznaczone są jako bio, eco czy organic są jednolite we wszystkich krajach Unii Europejskiej, narzucono je z góry. Zgodnie z tymi standardami za produkty ekologiczne mogą zostać uznane tylko te, w których składzie znajduje się minimum 95 procent składników pochodzenia naturalnego. Do tego w trakcie jego produkcji nie mogły zostać wykorzystane chemiczne środki ochrony rośliny. Plantacje ekologicznych uprawa mogą być nawożone tylko naturalnymi nawozami. Do uprawy i hodowli nie mogą być też stosowane sztuczne środki, które przyspieszają wzrost roślin lub zwierząt. Nie ma też mowy o inżynierii genetycznej. Produkty, które powstały zgodnie z tymi zaleceniami nie mogą zawierać także wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników, konserwantów i zanieczyszczeń.
Jak poznać „niby-bio” i „prawdziwe-bio”?
Tylko certyfikat da nam pewność, że kupowany przez nas produkt spełnia powyższe wymagania. W sklepach jest mnóstwo dzisiaj produktów, które mają napisy na opakowaniu „żywność naturalna”, „slow food”, „zdrowa żywność”. Nie zawsze są to napisy zgodne z prawdę, dlatego nie sugerujmy się napisami, czy z pozoru ekologicznym wyglądem opakowania. Bardzo często jest to jedynie sztuczka marketingowa. Pamiętajmy, że podstawowym kryterium wyboru ekologicznego produktu powinien być certyfikat. Graficznym symbolem unijnego znaku „eko” jest listek, który składa się z 12 gwiazdek umieszczonych na zielonym tle. Jest to tak zwany eko liść. Firmy, które produkują organiczne produkty i zależy im na tym, aby na ich produktach znajdował się ten symbol, przechodzą bardzo długą, często trwającą nawet 2 lata, procedurę certyfikacji. Przed przyznaniem certyfikatu musi zostać sprawdzony każdy etap produkcji.
Jeśli każdy z nich zostanie oceniony jako ten, który spełnia wymogi
Rady, produkt może otrzymać certyfikat. Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przysługuje prawo do zakwestionowania każdego produktu z napisem „bio”, który nie otrzymał certyfikatu. Jakie produkty „bio” są wartościowe?Dobrze byłoby, gdybyśmy mogli tak powiedzieć o wszystkich produktach, które są dostępne na rynku. Minusem produktów, które otrzymały certyfikat jest znacznie wyższa cena. Wynika ona nie z faktu, iż obecnie panuje moda na produkty „bio”, ale na wyższy koszt ich wyprodukowania. Jeśli producent zrezygnuje ze stosowania substancji, które przyspieszają procesy produkcyjne, jego produkt końcowy musi kosztować więcej, gdyż jego wyprodukowanie trwało dłużej i wiązało się z koniecznością większego zaangażowania czynnika ludzkiego. Do produktów „bio”, które powinniśmy kupować w pierwszej kolejności należy żywność.