Produkty, które zapobiegliwa gospodyni zawsze powinna mieć w lodówce
Zawartość naszej lodówki powie nam nie tylko o tym, jak się odżywiamy, ale również o tym jaka jest nasza kondycja zdrowotna. Czy wkładając do niej kolejne produkty zastanawiamy się, w jaki sposób je umieścić? Czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się, jakie produkty powinniśmy z lodówki usunąć jak najszybciej, a jakie z kolei powinny do niej trafić?
Produkty, które warto zawsze warto mieć w lodówce
Dobór produktów spożywczych jest zawsze kwestią indywidualnych możliwości finansowych, kondycji zdrowotnej i upodobań kulinarnych. Są osoby, w których lodówkach znajdują się wyłącznie zdrowe produkty, są też i takie, które bardzo lubią gromadzić w niej różnego rodzaju zapasy. Zdecydowana większość z nas trzyma w swoich lodówkach produkty, których stopień przydatności jest bardzo różny. Często nie wiemy, że są warzywa i owoce, którym przebywanie w niskiej temperaturze szkodzi. Ze wstydem musimy przyznać, że czasem w naszych lodówkach znajdziemy produkty, które powinniśmy szybko spożyć, aby się nie zepsuły. Często o tym zapominamy, w efekcie we wnętrzu lodówki brzydko pachnie. Są pewne produkty spożywcze, które warto mieć w swojej lodówce bez względu na to, jaki mamy upodobania kulinarne.
Oto te, które są najważniejsze:
Jajka – bez względu na to czy je kochamy, czy wręcz przeciwnie nie cierpimy ich smaku i zapachu, kilka jajek zawsze powinniśmy mieć w swojej lodówce. Są potrawy, których nie da się przygotować bez nich. W większości lodówek znajdziemy oddzielne miejsce do ich przechowywania. Wyjmując czy chowając jajka do lodówki uważajmy, aby w żadnym z nich nie wgnieć skorupki. Takie jajko szybko się zepsuje.
Nabiał - twaróg, żółty ser, mleko, śmietana i naturalny jogurt to kolejna grupa produktów, które warto zawsze mieć w swojej lodówce. Nie tylko możemy przygotować z nich zdrowe i pełnowartościowe śniadanie czy podwieczorek, ale także dodawać do zup, ciast, deserów. Mleko i jajka to niezbędne składniki do przygotowania pysznych naleśników. Śmietanę możemy dodawać do zup i sosów. Doskonałym jej zamiennikiem jest naturalny jogurt.
Warzywa. Lodówka jest miejscem, w którym doskonale przechowują się warzywa w zielonym kolorze: szpinak, brukselka, brokuły, zielona papryka. Możemy w niej przechowywać również włoszczyznę. Ale pamiętajmy, że warzywa nie nadają się do długiego przechowywania nawet w chłodzie.
Mięso i wędliny. To produkty w przypadku, których rodzaj opakowania i termin przydatności do spożycia mają szczególnie duże znaczenie. Wędlina, którą zapakujemy w szczelny plastikowy pojemnik będzie dłużej świeża. W każdej kuchni niezbędne są również różnego rodzaju musztardy i sosy. Te ulubione dodatki wielu z nas również możemy przechowywać w lodówce.
Mrożone warzywa i owoce. Mrożonki to doskonały sposób na to, aby jesienią i zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest utrudniony zapewnić sobie dawkę witamin. Ich wartości odżywcze są takie same jak świeżych. Odrębną kategorię mrożonek stanowią półprodukty, które ułatwiają nam przygotowanie posiłków.
